Ajankohtaista

Kolster: Älykäs InnoTrafik – tavoitteena nolla onnettomuutta ja markkinajohtajuus

16.08.2023 | Liikenne

Kolster referenssi 16.8.2023

InnoTrafikin älyteknologiaa hyödyntävät keksinnöt kirjaimellisesti kiinnittävät huomion liikenteessä ja teollisuudessa. Palkittuja innovaatioita yhdistää se, että ne lisäävät turvallisuutta työpaikoilla ja pelastavat henkiä tien päällä. Tampereella 2013 perustettu yritys tähyää nyt maailmalle Kolster strategisena kumppaninaan.

”Mottomme on 'turvallisuus ensin'. Yrityksen alkutaipaleella keskityimme tuotekehitykseen, jonka satoa nyt korjaamme. Tuotteitamme on jo käytössä Ruotsissa, Puolassa, Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa, mutta hamuamme uusia markkinoita”, InnoTrafikin perustaja sekä myynnistä ja tuotekehityksestä vastaava Jouni Hänninen kertoo.

Yhden InnoTrafikin innovaatioista voi nähdä kaupunkiliikenteessä eri puolella Suomea. Välkky-tehostemerkkikapseli tunnistaa suojatielle astuvan kävelijän ja alkaa välkyttää valoa autoilijoille.

Ennakoiva Cyclope®-varoitusjärjestelmä puolestaan vähentää törmäyksiä työtiloissa, ja maailman ainoa Äänimajakka ehkäisee hirvionnettomuuksia valtateillä sekä opastaa kulkijoita kaupunkiympäristössä. Äänimajakkaa testataan parhaillaan valtatie 8:lla hirvien ylikulkupaikoissa ja Helsingin Pasilan nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

InnoTrafikissa liikenteen ja työympäristöjen turvallisuutta kehittävät omat vakituiset työntekijät sekä alihankintaverkosto. Yhtiön tavoitteena on olla lähivuosina esineiden internetiin (IoT) pohjaavien älykkäiden liikennetuotteiden ykkönen kotimaassa ja Euroopassa.

”Olemme tässä tilanteessa suomalaisen huipputason insinööritaidon, tuotteidemme teknologisen ylivertaisuuden ja uutteruutemme ansiosta. Olen ylpeä siitä, että InnoTrafik on rakennettu kokonaan tulorahoituksella ja ilman pääomasijoittajien apua.”

Innovaatio välähti eduskunnan kyselytuntia katsoessa
InnoTrafikin tuotteet ovat toimintavarmoja ja helppoja käyttää. Lisäksi niiden valttina on skaalautuvuus. Sama älyteknologia taipuu erilaisiin tarpeisiin.

Hyvä esimerkki skaalautuvuudesta ja myös tavasta keksiä uutta on mediassa laajasti huomiota saanut Turvatolppa-välituntivalvoja, joka on muunnelma liikenteen Välkky-huomiovalokapselista ja teollisuuden Cyclope®-törmäysvaroitinjärjestelmästä. Idea Turvatolpasta syntyi, kun Hänninen katseli televisiosta eduskunnan kyselytuntia.

“Siellä puhuttiin koulukiusaamisesta ja sanottiin, että olemme menettäneet pelin. Ajattelin, että eihän se näin voi olla. Minulla välähti, että koulun pihalla pitäisi olla tolppa, josta nappia painamalla voi kutsua aikuisen paikalle”, Hänninen kertoo.

Syntyi väsymätön välituntivalvoja Turvatolppa, joka pystytettiin Seinäjoen Törnävän koulun pihaan. Pilotin päätyttyä opettajille ja oppilaille tehtiin kyselytutkimus: 80 prosenttia vastaajista kertoi, että Turvatolppa on lisännyt turvallisuuden tunnetta.

Älyteknologiaan perustuva riistavaroitusjärjestelmä on InnoTrafikin uusin innovaatio. Järjestelmän toimivuutta ja vaikutusta onnettomuuksiin selvitetään Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Riistakeskuksen kanssa. Mitattavat tulokset ovat lupaavia.

”Hirvikolarien estäminen säästää ihmishenkien lisäksi selvää rahaa. Riistakeskuksen tutkimuksessa äänimajakka esti kahdeksan hirven pääsyn risteysalueelle. Säästönä se tarkoittaa 2,4 miljoonaa euroa, kun yhden hirvikolarin arvioitu hinta yhteiskunnalle on keskimäärin 300 000 euroa”, Hänninen laskee.

Lue koko juttu Kolsterin sivustolta.