Ajankohtaista

Kauppalehti: Tamperelaisyhtiö teki kasvuloikan onnettomuuksia ehkäisevillä tuotteillaan – Nyt yhtiö etsii uusia markkinoita Ruotsista

19.11.2021

Älykkäitä liikennelaitteita kehittävä InnoTrafik teki koronavuonna ennätystuloksen.


Kuva: Palkittu älyliikennelaite. Esa Eren johtaman yhtiön Välkky sai tammikuussa Auto- ja liikennegaalan Vuoden Liikenneteko-palkinnon. Helsingin Jätkäsaaressa on käytössä Välkkyjä. KUVA: KAROLIINA VUORENMÄKI

Kauppalehti 18.11.2021 *Vain tilaajille* Toimittaja Esko Lukkari

Älyliikennelaitteita valmistava InnoTrafik Oy ei ole tavallinen startup-yritys. Se teki viime vuonna 1,7 miljoonan euron liikevaihdon ja yli puolen miljoonan euron nettotuloksen. Sen omavaraisuusaste on 73 prosenttia, eikä omistajina ole pääomasijoittajia.

Komponenttipulan vuoksi yhtiön liikevaihto ei kasva tänä vuonna, mutta yhtiö tekee tulosta ja on palkannut lisää väkeä.

”Meillä on nyt markkinoilla testatut tuotteet ja jatkossa suurin haasteemme on skaalata liiketoimintamme volyymi paljon isommaksi ja kasvattaa myyntiä etenkin Ruotsiin”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Esa Ere.

Tuotteensa yhtiö on kehittänyt tulorahoituksellaan sekä Ely-keskuksen, Business Finlandin ja IoT Paja -säätiön avustuksilla.

Yrityksen valmistamia älyliikennelaitteita voidaan käyttää myös tehtaissa, varastoissa ja vaikkapa parkkihalleissa. Markkinapotentiaali on suuri.

”Tuotekehitykseen olemme sijoittaneet viime vuosina jopa kymmeniä prosentteja liikevaihdosta. Nyt meillä on valmiita tuotteita ja uusiakin tulossa, joten t&k-menojen osuus liikevaihdosta ei ole enää niin korkea”, Ere sanoo.

Yhtiön tunnetuin tuote on liikenneviranomaisten hyväksymä Välkky. Se tuottaa tietoa ympäröivästä liikenteestä. Välkyn havainnekapselit sijoitetaan suojatien päihin. Kun jalankulkija tulee suojatiealueelle, Välkyn sensorit tunnistavat hänet ja kapselin sinivalkoinen led-valo alkaa välkkyä merkiksi autoilijoille.

Virtansa Välkky saa jopa kolme vuotta kestävästä akustosta ja järjestelmä käyttää radioteknologiaa.

”Nykyinen Välkky on ollut markkinoilla kuusi vuotta, ja niitä on maailmalla parituhatta ja järjestelminä ehkä 500–600. Niitä on lähes kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa”, Ere sanoo.


Kuva: Tuttu. Välkkyjä löytyy monista suomalaisista kaupungeista. KUVA: KAROLIINA VUORENMÄKI

Kehitteillä on myös riistavaroitusjärjestelmä

Yhtiölle saattaa avautua uudenlainenkin markkina. Pohjanmaalla on käynnissä pilotti, jossa ovat mukana InnoTrafik, Ely-keskus ja Suomen Riistakeskus. Pilotissa selvitetään uuden riistavaroitusjärjestelmän käyttöä varoittamaan autoilijoita tielle tulevista hirvieläimistä.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna Suomessa tapahtui yli 14 000 riistaeläinonnettomuutta, ja niiden aiheuttamien vahinkojen määrä nousee jopa kymmeniin miljooniin euroihin.

”Jatkossa suurin haasteemme on skaalata liiketoimintamme volyymi paljon isommaksi ja kasvattaa myyntiä etenkin Ruotsiin.”

Yhtiön toinen tuoteperhe on Cyclope -turvajärjestelmä, jolla varoitetaan työntekijöitä vaaroista esimerkiksi tehtaissa ja varastoissa. Työntekijöiden kantama henkilötunnistin on radioteitse yhteydessä työkoneeseen, yleensä trukkiin, kiinnitettyyn keskusyksikköön. Törmäysvaaran uhatessa kumpikin laite hälyttää led-valoilla ja summeriäänellä.

Järjestelmään voidaan liittää paikalleen asennettavia Cyclope-i -hälytyskapseleita ja Cyclope Sign-i -valaisevia huomiomerkkitauluja, jotka myös varoittavat lähestyvästä työkoneesta.

”Tällä hetkellä trukkiliikenteestä varoittava Cyclope -järjestelmä on myydyin tuotteemme ja teollisuuslaitokset ovat olleet siitä hyvin kiinnostuneita”, Ere sanoo.

InnoTrafik kokoaa Välkyt ja Cyclopet Seinäjoen-yksikössään ja hankkii komponentit suomalaisilta yrityksistä ja maahantuojilta. Seinäjoella työskentelee puolenkymmentä ihmistä.

Yritys: InnoTrafik Oy
Tekee: Älyliikennelaitteita
Perustettu: 2013
Kotipaikka: Tampere
Toimitusjohtaja: Esa Ere
Henkilöstö: 10
Liikevaihto: 1,7 milj. euroa (2020)
Nettotulos: 0,5 milj. euroa (2020)
Omistus: Perustajalla Jouni Hännisellä osake-enemmistö, loput osakkeista toimivalla johdolla ja henkilöstöllä