Ajankohtaista

I-P: Lupsakka naisääni esti aikuisen hirven pääsyn valtatielle – Eläin kääntyi ja laukkasi takaisin metsään

19.12.2022

Ilkka-Pohjalainen Ympäristö ja liikenne, Aisha Benahmed


Uuden sukupolven hirvenkarkottaja, ihmisääntä soittava äänimajakka, on estänyt hirven pääsyn maantielle Pohjanmaalla. Kuvan hirvi ja koira eivät liity tapaukseen. Kuvituskuva. Arkistokuva. Kuva: Hannu Huttu

Vöyri
Vöyrillä, kasitien uuden riista-aidan varrella, äänimajakka esti tiettävästi ensimmäistä kertaa hirven kulkeutumisen maantielle.
Havainnon teki sunnuntaiaamuna paikallinen metsästäjä, joka seuraa säännöllisesti riista-aidalla ja sen lähettyvillä olevia jälkiä.
Jälkien perusteella aikuinen hirvi oli kulkenut riista-aidan aukolta kohti maantietä ja siten laukaissut aidan päässä olevat liiketunnistimet. Ne taasen käynnistivät äänimajakan, josta radion tavoin kuuluu suhteellisen kovaäänistä mutta selkeää ihmispuhetta.
Sen kuultuaan hirvi säikähti ja kipitti takaisin metsään sen sijaan, että olisi jäänyt riista-aidan ja tien väliin poukkoilemaan ja vaarantanut liikennettä.
Suomen Riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas on tyytyväinen äänimajakan toimimiseen. Hän kuitenkin korostaa, että äänimajakka on vielä pilottivaiheessa, eikä vielä tiedetä, kuinka hyvin se toimii vaikkapa tilanteissa, joissa hirvieläin ryntää vauhdilla kohti maantietä.

– Tämä on uutta teknologiaa, joka näyttää toimivan hyvin. Tämä on ainakin yksi positiivinen kokemus siitä, että majakka toimii, kuten jäljistä näkyy, hän summaa yhteen.

Ruotsalaisten tutkimusten mukaan ihmisen puheääni on parhain hirvieläinten karkottamiseen.
Kasitien äänimajakasta raikaa lupsakasti matalalla äänellä puliseva naisääni. Äänimajakan on suunnitellut InnoTrafik Oy, joka on tullut tutuksi suojateillä jalankulkijoista huomauttavista Välkkytehostemerkkikapseleista sekä Luopajärvi–Rengonharju-välillä pilotoidusta vilkkuvasta riistavaroitusmerkistä.

Lue lisää: Vilkkuvat merkit valtatiellä varoittavat vaarasta – Onnettomuuksien määrään vaikuttaa usea seikka (vaatii kirjautumisen)

Myös riista-alikulku toimii
Suomessa hirvieläinten ja pienriistan tielle kulkeutumisen estämistä hankaloittaa sääolosuhteet. Muualla Euroopassa käytössä olevien riistaritilöiden käyttö Suomessa on siksi epäkäytännöllistä, että talven tullen lumi ja jää pakkautuvat ritilän päälle ja siten mitätöivät ritilän tarkoitusta ja toimivuutta.

Vaihtoehtoisena ratkaisuna onkin nyt kokeiltu riista-alikulkua, joka kulkee Kasitien alta ohjaten eläimet turvallisesti tien toiselle puolelle ilman liikenteen tai eläinten vaarautumista.
– Kyllähän se hetken kestää, ennen kuin eläimet löytävät ja oppivat käyttämään tällaisia alikulkuja, Pellas toteaa.

Hirvien lisäksi alikulkua ovat jo käyttäneet pienhirvieläimet kuten metsäkauriit ja valkohäntäpeurat, mutta alikulun sepelipohjalta on löydetty myös kettujen, saukkojen sekä jänisten jälkiä.
Kyseessä on ensimmäinen riista-alikulku Rannikko-Pohjanmaalla, ja se sijaitsee muutaman kilometrin päässä äänimajakasta pohjoiseen mentäessä.

– Alikulun paikka on valittu sillä perusteella, että juuri tällä alueella Vassorinlahden ja Maksamaan välissä liikkuu paljon riistaa.

Alueella liikkuu paljon hirvieläimiä, ja etenkin keväisin ja syksyisin eläinten vaellusaikaan on suuri vaara kohdata hirvi maantiellä. Keväisin hirvet tulevat merta kohti vasomaan ja ruoan perässä, syksyisin sen sijaan matka kulkee takaisin sisämaahan.